Електронні пристрої
23

Рисунок 11 – Схема скиду мікроконтролеру

 

Вона чудова тим, що при включенні схеми конденсатор розряджений і напруга на MCLR близька до нуля - мікроконтролер не стартує. Але з часом, через резистор, конденсатор зарядиться і напруга на MCLR досягне логічної одиниці – контролер запуститься. Кнопка дозволяє примусово зробити скидання, якщо треба. Затримка буде приблизно T = RC (для даної схеми - близько секунди). Ця затримка треба для того, щоб контролер не стартував раніше ніж всі пристрої плати живитимуться і вийдуть на сталий режим.

Світлодіод підключається на порт двома способами. За схемою порт-земля або порт-живлення. У першому випадку для запалювання діода треба видати в порт логічну одиницю - високий рівень (приблизно дорівнює напрузі живлення). У другому випадку для запалювання діода потрібно видати в порт логічний нуль - низький рівень (близько нуля). У схеміUSB-плати вводу-виводу використаний перший спосіб. Вивід порту RC0 для роботи з світлодіодом треба конфігурувати на вихід.

 Світлодіод треба підключати через резистор. Справа в тому, що прямий опір світлодіода дуже малий. І якщо не обмежувати струм через нього, то він може згоріти. Або, що вірогідніше, попалити вивід мікроконтролера. А для нормального світіння звичайному світлодіоду  треба близько 3...15 мА.