Електронні пристрої
41

- функціональний контроль блоку.

Перед формовкою обрізка виводів небажана, тому що похибки інструментів позначаються на довжині виводу. Обрізка здійснюється після зборки електрорадіоелементів на друкованій платі та їх пайки. При одиничному виробництві підготовка операцій виконується працівником, який виконує збирання та монтаж друкованої плати. Модульні побудови автоматів формовки – вузли завантаження дозволяють обробляти електрорадіоелементи в різній формі – розсипом, вклеєні в липку стрічку.

Напресовка припою – закріплення на виводах радіоелементів строго дозованої кількості припою шляхом його глибокої пластичної деформації. Припій утримується на виводах завдяки механічному заклинюванні видавлених між виводами виступів. В умовах дрібносерійного виробництва виконувати напресовку окремо економічно невигідно, тому вузлами напресовки забезпечують лінії комплексної підготовки .

Продуктивність і якість ручної збірки підвищується при використанні світломонтажних столів, це можуть бути американські моделі 6235 Loapoint Universal Instruments. Кожне робоче місце комплектується накопичувачем елеваторного типа. При роботі за жорсткою програмою заздалегідь створюється складальна матриця, в якій відповідно до креслення ДП розташовуються світлодіоди. Послідовність подачі сигналів програмується і, відповідно до програми, підсвічуються ті або інші монтажні отвори, в які необхідно встановлювати наступний начіпний елемент. Відповідно до цього, накопичувач повертається тим магазином, в якому знаходяться необхідні елементи.

В індикаторі крім елементів, установлювальних в отвори, будуть використовуватися компоненти поверхневого монтажу. Монтаж цих елементів складається з наступних етапів:

- нанесення паяльної пасти та клею;