Електронні пристрої
43

Рисунок 14 – Автомат  трафаретного друку SP-100 Essemtec

 

Автомат працює під керуванням вбудованої мікропроцесорної системи. Усі  контрольовані  параметри  відображаються  на дисплеї. Пам'ять обсягом до 99 програм, що враховують різні параметри й режими роботи - це дозволяє вести технологічний процес із високою якістю без присутності оператора.

Найбільш складним і дорогим етапом у технології поверхневого монтажу є автоматизація й механізація установки компонентів поверхневого монтажу.

Найцікавішим є автоматичне устаткування для установки компонентів.

Основними параметрами автоматичних маніпуляторів є:

- продуктивність;

- точність установки;

- гнучкість, іншими словами швидкість перебудови автомата під інший тип       плати.

Ці параметри визначають ціну на устаткування. Найбільш недорогими є машини японської фірми MDC - це ЕСМ 93, ЕСМ 96, ЕСМ 98. Вони мають продуктивність від 2000 до 3000 компонентів у годину й працюють досить стабільно. Ці машини добре застосовувати на підприємствах, які випускають якусь одну номенклатуру виробів. Але якщо підприємство має кілька різних типів плат, то працювати з такою машиною складно через трудомісткість переналагодження на новий виріб. У цьому випадку більш доцільне застосування автомата СLМ 9000 швейцарської фірми ESSEMTEC який приведений на  рисунку 15.