Теоретичні засади та практика фінансового обліку запасів підприємства
3

 

ВСТУП

Механізм ефективного використання запасів підприємства викликає інтерес у теоретиків і практиків облікової справи. В умовах переходу до ринкових методів хазяйнування  по новому осмислюється роль оборотних активів в управлінні підприємницькою діяльністю суб’єкта господарювання. Облік виконує важливу роль в інформаційно-аналітичному забезпеченні процесу управління підприємством, тому що являється базою для формування управлінської звітності, а тому є підставою для прийняття управлінських рішень.

Створення системи управління запаси підприємства, шляхом поєднання  обліку, контролю та аналізу ефективності використання набуває дедалі більшої актуальності для підвищення результативності функціонування суб’єкта господарювання.

В сучасних умовах  економічного розвитку запаси набули нових суттєвих змін у визначенні джерел їх фінансування за рахунок існуючих фінансових інструментів, що вплинули на процес прийняття управлінських рішень. Зазначене ускладнює відображення в обліку господарських операцій підприємства та пошук відповідних практичних рішень, які відбиваються на умовах і факторах руху оборотних активів.

Обрання теми дослідження зумовлене тим, що обліково-аналітичне забезпечення повинне створювати можливості прийняття тактичних та стратегічних управлінських рішень щодо оборотних активів, а це можливо тільки  за умови правильного ведення обліку, контролю та аналізу ефективності використання.

Метою курсової  роботи є теоретичне обґрунтування ролі, сутності та змісту запасів в господарській діяльності підприємства, існуючої методики обліку.

Відповідно до визначеної мети, потрібно сформулювати низку завдань, які повинні сприяти її досягненню, отже: