Види і жанри BTL - реклами
5

Іншою легендою є початкова поява терміна BTL в 20-30 рр. в американській кіноіндустрії. Його сенс виходив з бухгалтерської діяльності, коли потрібно було враховувати витрати, які вже мають встановлені нормативи і ці витрати можливо порахувати заздалегідь, до початку заходу і всі ці витрати знаходяться якраз внизу лінії, тобто під рискою. Довгий час в американській кіноіндустрії зберігалася система, коли проводили межу в бюджетах кінофільмів, відокремлюючи суму порівнянних витрат від непорівнянних. Дане поняття досі збереглося в кіноіндустрії.

"Батьком" поняття "BTL" вважають Девіда Огілві. Коли йому знадобилося структурувати і проаналізувати свій рекламний бюджет, винахідливий менеджер провів на папері рису, яка розбила весь список витрат на дві нерівні частини. Зверху виявилося все, що пов'язано з пресою, телебаченням, радіо і зовнішньою рекламою. Знизу - все інше. Верхня частина отримала назву ATL (above the line -"над рискою"). Нижня- BTL-below the line (під рискою ). Термін став застосовуватися в рекламному агентстві, яке обслуговувало, фірму, а потім став майже загальновживаним.

Досі нікому не вдалося точно визначити, що ж залишилося "під межею " і як ще можна назвати BTL. Деякі вважають його синонімом слова promotion (просування), а інші чомусь іменують "PR- в широкому розумінні цього слова". В залежності від точки зору з'являються або зникають деякі елементи BTL, але суть від цього не міняється. [5, c. 15-24]

 

               ВИЗНАЧЕННЯ ТЕРМІНУ BTL І ЙОГО СКЛАДОВИХ

BTL (від англ. below-the-line) - термін рекламної індустрії, який об'єднує промо-акції, директ мейл, виставки, POS та багато інших рекламних активностей. Термін BTL використовують на противагу ATL (прямій рекламі).