Причини та зміст “Нового курсу” президента Ф. Рузвельта в США
3

                                                          Вступ

                                                                        « Досвід – найкращий наставник »

                                                                                                                                                  Вергілій

     Дійсно можна сказати, що не має найкращого наставника ніж досвід. Він вчить нас не повторювати раніше вчинених помилок, які ставали перепоною в здійсненню наших планів і знаходити найкращі шляхи для нових звершень в різних аспектах людської діяльності.

    Для сучасного світу з його економічними проблемами досить повчальним є досвід президентства  Ф.Д. Рузвельта в США, якого називають одним із найвеличніших лідерів XX ст. Адже період здійснення його повноважень припав на світову економічну кризу 1929-1933р., яка досить суттєво вразила економіку США. Закривалися підприємства, банки, люди залишалися без роботи і основних  засобів до існування. США опинилися перед перспективою  втрати свого статусу  світового економічного лідера та одного з найбільших експортерів. В цій важкій ситуації Рузвельт зумів не тільки знайти шляхи для розв’язання  проблем, які спіткали економіку, а й  направити діяльність уряду на покращення внутрішньо економічного становища та зміцнення позиції США на світовому ринку.

     Це стало можливим завдяки цілому комплексу реформ під назвою «Новий курс» Ф.Д. Рузвельта. Але як варто було очікувати у «Нового курсу» є  як свої прихильники так і противники. Це безпосередньо пов’язано з пануванням в кожній країні різних поглядів та підходів до розв’язання економічних проблем. Напевно єдине, що об’єднує тих і інших – це впевненість в тому, що 32-й президент США точно знав, які реформи потрібно проводити. Тому можна сказати, що  ті позитивні  результати, які були досягнуті з приходом до влади Рузвельта є не випадком, як можуть сказати багато скептиків, а є результатом компетентності та наполегливої роботи уряду та президента. Навіть явні противники політики американського президента не ставлять під сумнів його кваліфікованість в аналізі складних економічних питань.