Принципи та стандарти викладки товарів
49

маркет» використовуються іноді невірно, з порушенням загальної стратегії, в результаті чого не роблять належного ефекту. Так, стратегією зонування ТОВ «ЕКО маркет» є досягнення комфорту покупця. Відповідно, необхідно зробити широкі проходи, приділити увагу стилю і одноманітності торгового обладнання, врахувати музичне оформлення та освітлення. У ТОВ «ЕКО маркет» «гуляє покупець», тому важливо побудувати чергування товарних груп в зв'язку з внутрішньою логікою їх сусідства, основне завдання - показати усі товари і стимулювати клієнта до здійснення покупки.

Зонування обов'язково має відображати специфіку технологій і акцій, що відбуваються в ТОВ «ЕКО маркет». Ці технології служать для залучення покупців і часто відіграють вирішальну роль у виборі магазину. У ТОВ «ЕКО маркет» це можуть бути циклічні промо акції, сезонні зони (акумулюють актуальні для даного періоду товари), зони розпродажів, тематичні викладки (шкільний базар, новий рік) і т.д. Розміщення цих зон в ТОВ «ЕКО маркет» має служити меті затягування покупця і формування думки про магазин як «цікавому» і «вигідному». Оскільки сама суть і яскраве оформлення цих зон роблять їх помітними, логічно розташовувати їх в «холодних зонах», а в «гарячих» розміщувати стратегічно обнародувано товарні групи.

2. Складання асортиментної матриці.

Як показав аналіз, в ТОВ «ЕКО маркет» асортиментна матриця є, але її аналітичні дані не використовується в тій мірі, в якій це має приносити відчутний результат. Разом з тим, її перетворення в асортиментну матрицю яка ротується, є необхідною умовою впровадження візитною мерчандайзингу в ТОВ «ЕКО маркет». В якості основних етапи роботи з асортиментної матрицею ТОВ «ЕКО маркет» пропонуються наступні:

Перший етап створення ротованою асортиментної матриці:

1. Аналіз асортименту дає групи: