Регіональні проблеми стану водних ресурсів Черкаської області
3

1. Водні ресурси Черкащини

     Водні ресурси Черкащини складаєють 7,5 тис. км2., або 4% від загальної площі області. На  території  області протікає 1037 річок і струмків  площею 7,5 тис. км. Річок довжиною понад 10 км налічується 181, в тому числі 9 рік (головні з них – Дніпро, Супій,  Велика Вись, Тясмин, Рось, Гірський Тікич, Гнилий Тікич, Ятрань, Синюха) мають довжину понад 100 км., інші – малі річки (Вільшанка, Сріблянка, Уманка, Ірдинь, Ірклій, Шполка, Чумгак) – менше   80 км.

     Середня густота річкової мережі складає 0,3 км/км2 (по Україні – 0,25 км/км2). Найбільший цей показник для басейнів Гнилого Тікачу в правобережній частині Черкащини (0,45 км/км2). Найменш розвинута річкова мережа (0,13 км/км2) на лівобережжі області. Середній багаторічний річковий стік регіону становить 1,01 км3 рік. Східна частина території області відноситься до басейну середньої течії Дніпра (площа басейну 12,5 тис. км2), західна частина приурочена до басейну Південного Бугу (8,4 тис. км2). У межах Черкащини Дніпро приймає притоки Рось із Росавою, Тясмин із Гнилим Ташликом, Сріблянкою та Ірдинкою, Вільшанку (праві), Супій, Золотоношу, Чумгак (ліві). Основні річки басейну Південного Бугу на території області – Гірський Тікач і Гнилий Тікач із Шполкою, Велика Вись, Ятрань з Уманкою, Синиця (ліві притоки).

     В області споруджено 37 водосховищ на річках, у тому числі Канівське (S-675 км2) та Кременчуцьке ( S-2252 км2) на Дніпрі, 2,3 тис. ставків.  В області близько 68 тис.га заболочених і майже 1,3 га перезволожених земель. Найбільшим є Ірдинське болото, що розташовано на Ірдино-Тясминській низовині в улоговині Дніпра загальною площею 5,5 тис. га 

     У 2008 р. у поверхневі води скинуто 204,0 млн. м3 зворотних вод. В області  простежується  негативна тенденція до збільшення скиду об’ємів забруднених вод у поверхневі водойми. Динаміку водокористування та водовідведення подано в табл. 1.