Отримання та обробки маркетингової інформації в україні
3

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ОТРИМАННЯ ТА ОБРОБКИ МАРКЕТИНГОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ

 

1.1. Сутність і класифікація маркетингової інформації

 

Маркетингова інформація – це результат маркетингових досліджень, що дозволяє підприємству на ринку отримувати переваги у конкурентній боротьбі, знижувати ступінь ризику, своєчасно визначати зміни у маркетинговому середовищі, координувати дії у ринковій стратегії за рахунок отриманих знань від дослідження.

Маркетингова інформація - це об'єктивні (статистичні дані, результати маркетингових досліджень тощо) і суб'єктивні (оцінки, відчуття, думки, чутки) відомості, необхідні для прийняття маркетингових рішень. Основним джерелом маркетингової інформації є маркетингові дослідження [1].

Розробка та прийняття рішень у маркетингу супроводжується використанням прийомів, що враховують умови невизначеності в бізнесі і ступінь ризику. Ризик можна значно зменшити, розташовуючи надійну, в достатніх обсягах, реальну та своєчасну інформацію. Концепція маркетингу припускає, що інформація є не менш важливим ресурсом підприємства, ніж гроші, сировина, обладнання та персонал. Хороша маркетингова інформація допомагає:

– отримувати конкурентні переваги;

– знижувати ризик;

– визначати ставлення споживачів до послуг, що надаються;

– стежити за зовнішнім і внутрішнім середовищем;

– координувати стратегію;

– оцінювати діяльність;

– підвищувати довіру до фірми;

– підкріплювати інтуїцію;