Глобальні проблеми людства та їх прояв в Україні
12

1.3 Демографічні проблеми

 

Сучасна молодь вступає в життя в епоху не тільки бурхливого розвитку науки та техніки, а й негативних наслідків науково-технічної революції та демографічного вибуху. Неконтрольоване зростання населення на Землі, кількість якого вже перевищила критичну межу, дедалі більше забруднення атмосфери, гідросфери та літосфери, накопичення величезних об’ємів відходів людської діяльності майже всіх видів природних ресурсів призвели до розвитку глобальної екологічної кризи [19].

Глобальні проблеми забезпечення життєдіяльності і якості життя людини випливають з усвідомленням того, що вона є головною цінністю планети Земля. Тому поряд із упорядкуванням і стабілізацією демографічних процесів людства має вирішити проблеми забезпечення життєдіяльності (продовольство, житло, енергія, знаряддя праці, тощо) та якості життя людини (добробут, освіта, культура, охорона здоров’я та інш.).

Населення Землі продовжує зростати. Всі спроби запровадити у всесвітньому масштабі заходи щодо обмеження народжуваності, планування сім’ї наштовхуються на опір населення країн, що розвиваються і релігійних кіл (про що свідчать результати конференції ООН з питання демографії, яка проходила в Каїрі в 1994 році) [33].

Тому основне завдання на сьогодні полягає у вихованні людей, особливо молоді, для усвідомлення тієї простої істини, що всі наші плани, дії й вчинки мають не суперечити законам природи, а узгоджуватись з ними. Треба також мати на увазі, що часу для такої перебудови загального світогляду людей залишилось не так уже й багато перед лицем глобальної екологічної кризи, що насувається.

Демографічний вибух характерний для країн, що розвиваються (Африка, країни Азії, Латинської Америки).

Приріст населення (по десятиріччях) та абсолютне зростання населення Землі ми можемо прослідкувати у наступних схемах.