Глобальні проблеми людства та їх прояв в Україні
30

 

Результати даної курсової роботи можуть бути використані в школі на уроках географії, з курсу «Соціально-економічна географія світу», «Соціально-економічна географія України».

План-конспект уроку

Тема: «Глобальні проблеми людства»

Мета: охарактеризувати поняття «глобальні проблеми людства»; визначити причини виникнення, особливості кожної з проблем, можливі шляхи розв’язання; розвивати уміння оцінювати наслідки прояву глобальних проблем на сучасному етапі розвитку людства, уміння самостійно опрацьовувати різноманітні джерела географічних знань, виховувати бережливе ставлення до природи планети Земля.

Матеріали та обладнання: фізична карта світу, політична карта світу, атласи, схеми, таблиці, графіки, діаграми в мультимедійному виконанні.

Основні поняття: глобальні проблеми людства, військовий конфлікт, тероризм, демографічна ситуація, демографічний вибух, альтернативні джерела енергії, продовольча криза, екологічна криза.

Хід уроку

І. Організаційний момент.

ІІ. Мотивація навчальної і пізнавальної діяльності учнів

Бесіда

Кожен космонавт розповість вам, яка дорога  йому маленька земна куля, огорнута біло-блакитною шаллю. Крокуючи по сірій від пилу поверхні Місяця, дослідники космосу забувають про існування на рідній планеті кордонів між державами і мріють тільки про те, щоб повернутись на рідну Землю. Безліч космічних тіл рухаються у Всесвіті. Наша Земля – маленька його частинка, але тільки вона серед відомих людям планет заселена живими істотами. Більше 6 мільярдів пасажирів знаходяться на борту цього невеликого корабля, а в майбутньому їх буде ще більше.

Чи безпечна така подорож?(висловлення думок учнями)