Емотивність сучасної англомовної пісенної лірики. Лінгвокогнітивний аналіз
2

ВСТУП

 

Пісня – найбільш проста і поширена форма вокальної музики, яка об’єднує поетичний текст з нескладною мелодією, що легко запам’ятається.

Це – малий віршований ліричний жанр, що існує у всіх народів і характеризується простотою музично-словесної побудови.

Актуальність роботи відзначається тим, що незважаючи на велику популярність пісенного жанру, в лінгвістиці досі не існує робіт, які б були присвячені комплексному вивченню емотивного впливу сучасної поп-пісні.

Вагомим аргументом обраної проблематики є лінгвостилістична оригінальність пісенного жанру та когнітивна значущість пісні для сприймання людиною навколишнього світу.

Комунікативна спрямованість пісні має на меті не тільки передавати інформацію, а також впливати на психоемоційний стан слухача. Звідси, пісня є особливим засобом лінгвістичного програмування ментальності певного шару людства. Робочою гіпотезою даного дослідження є припущення, що власне синтаксична організація пісенного твору грає найважливішу роль у психо-емотивному впливі на слухача.

Ми вважаємо, що саме поєднання музики, синтаксису і семантики тексту пісні є головним чинником у сприйманні людиною пісні на мовленнєвому та позамовленнєвому рівнях.

Мета дослідження полягає в дослідженні емотивності сучасної англомовної пісенної лірики на матеріалах пісень Майкла Джексона.

Для досягення поставленої мети нам необхідно виконати наступні завдання:

         проаналізувати лінгвокогнітивний підхід та його базові положення;

         охарактеризувати сучасну методологію лінгвокогнітивних досліджень;

         дослідити категорію емотивності як об'єкт сучасних лінгвокогнітивних досліджень;