Міфологічна складова у романі Дж. Роулінг «Гаррі Поттер»: лінгвокогнітивний аспект
2

Зміст

No table of contents entries found.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

Дж. К. Роулінг, англійська письменниця, у літературі XX та ХХІ століть є культовою фігурою. Твори про Гаррі Поттера визнані одними з найзначніших творінь Дж. К. Роулінг і являють собою оригінальне явище у світовій літературі. Крім цікавого сюжету та колоритних персонажів, ці романи жанру фентезі рясніють авторськими неологізмами та іронією, вишуканою грою слів та завуальованими алюзіями. Серед алюзій твору міститься безліч посилань на міфи народів світу, що дозволяє говорити про широку міфологічну базу роману.

Важливим є усвідомлення того факту, що така інтертекстуальність твору та залучення до його канви міфологічних елементів значною мірою пов’язана із впливом на самого автора та загалом на британську культуру різноманітних етнопсихологічних та лінгвокогнітивних елементів, які у сучасній науці вивчаються такою галуззю мовознавства, як когнітивна лінгвістика.

Це і зумовлює актуальність дослідження питання міфологічної складової у творі Дж. К. Роулінг «Гаррі Поттер» саме у лінгвокогнітивному аспекті, у результаті якого мають забезпечуватися не тільки глибинне розуміння витоків даного твору, а