Міфологічна складова у романі Дж. Роулінг «Гаррі Поттер»: лінгвокогнітивний аспект
23

– Рона Уізлі. Окрім того цілком очевидно що сама героїня відрізнялася тими ж якостями, що були у її міфічного прототипа: горда, терпляча, відчайдушна.

Дуже цікаві алюзії містяться у імені засновника факультету Gryffindor Годріка Гріффіндора (Godric Gryffindor). Якщо розглядати першу частину прізвища Gryffindor, то можна помітити там корінь слова griffin ['grifin] (грифон) – тобто міфічна істота із тілом лева та головою і крилами орла. Як відомо, талісман цього факультету – лев. Звернувши увагу на описи грифона у давніх міфах, можна помітити, що ця істота вважалося найголовнішим супротивником змій. Змія – символ факультету Slytherin, і, як ми пам'ятаємо, факультети Slytherin і Gryffindor постійно ворогували.

2.2. Образи міфологічних істот та предметів у романі «Гаррі Поттер»

 

Відмінною рисою романів Дж. К. Роулінг про Гаррі Поттера є наявність чарівних реалій, що утворюють казковий світ. Ця рису обумовлена жанровими особливостями жанрів фентезі, роману та казки. Жанровий синтез став основою своєрідності сюжетів цього романного циклу, в котрому переплітаються елементи декількох жанрів. Однак структурна своєрідність цих творів визначає міфологізм, що лежить в основі авторської концепції світу та людини.

Міфологізм романів проявляється перш за все в тому, що

«Гаррі Поттер» багато в чому опирається на міфи, автор активно втілює міфи різних культур, більшість з яких – міфи кельтського походження. Опора на міфи є характерною рисою фентезі та казкової літератури. Світи цієї літератури населяють різноманітні міфологічні істоти: світлі та темні ельфи, відьми, тролі, янголи, вампіри, феї [33, c. 15].

В романах Дж. К. Роулінг створено чарівний світ, населений добрими та злими чаклунами, міфологічними та казковими істотами: кентаврами, русалками, єдинорогами, птаха Фенікс, ґобліни, ельфи-домовики, дракони, перевертні та ін. Це багатообразний світ, в якому кожна істота, кожний персонаж займає визначене місце, котре допомагає відтворювати атмосферу чарівного світу. Причому цей вигаданий світ ми сприймаємо як реальний саме через різн