Міфологічна складова у романі Дж. Роулінг «Гаррі Поттер»: лінгвокогнітивний аспект
27

 

2.3. Міфологічні архетипи у романі та їх класифікація

 

Ще однією особливістю фентезійного жанру, що знайшла своє відображення у романі «Гаррі Поттер» є наявність архетипів та прообразів. Поняття архетипу та міфологеми уже розглядалися у теоретичному розділі даної курсової роботи, внаслідок чого було виявлено, що вони є цілковито тотожними одне одному та можуть використовуватися як синоніми. Отже, архетип (від грец. Arche – початок і typos – образ) являє собою певний прообраз, проформу або першооснову чогось.

Згідно К. Г. Юнгу, який і ввів це поняття у науковий обіг, архетипи – це такі психічні утворення, які проявляються в свідомості людини у вигляді архетипних ідей і образів. «Це колективні універсальні паттерни (моделі), або мотиви, що виникають із колективного несвідомого і є основним змістом релігій, міфологій, легенд і казок [34, с. 461].

Серед архетипів жанру фентезі виокремлюють цілі групи, це архетипи міфічного епосу та фольклорні архетипи, архетипи пригодницької літератури та безпосередньо фантастичні архетипи, що включають у себе також архетип фентезійних рас (або толкінівський архетип), архетип меча та магії, архетип боротьби добра та зла, архетип студента магічного навчального закладу тощо (Шорин).

Якщо звертатися до безпосередньо міфічних архетипів у творі «Гаррі Поттер», то найбільш яскраво вираженим є архетип «універсальний герой», який вважається основоположним у семантиці та структурі міфу взагалі.     Аналіз тексту Дж. Роулінг вказує на те, що головний герой, Гаррі Поттер, – це персонаж, відкритий багатьом культурам, «універсальний герой» (термін Дж. Кемпбелла), типологічно близький безлічі літературних і фольклорних попередників