Міфологічна складова у романі Дж. Роулінг «Гаррі Поттер»: лінгвокогнітивний аспект
29

«The only thing Harry liked about his own appearance was a very thin scar on his forehead that was shaped like a bolt of lightning». [39, с. 20].

У традиційній культурі рубець – знак пройденої посвяти [23, с. 92], шрам Гаррі, таким чином, – знак ритуальної смерті, набутий в результаті здійснення дитячого подвигу, коли Гаррі зумів не тільки вижити після смертоносного закляття Волан-де-Морта, а й позбавити страшного противника магічної сили і життєвої енергії.

Окрім того реалізуються у романі й інші архетипи, наприклад архетип «Мудрець», що безсумнівно представлений головним наставником і вчителем Гаррі – найсильнішим світлим магом Альбусом Дамблдором. Його мудрі міркування і уроки про важливість любові, добра і справедливості допомогли Гаррі усвідомити істинні моральні цінності і перемогти Волан-де-Морта [4, c. 19].

Цей архетип присутній у всіх, за рідкісним винятком, фентезі-творах: персонаж володіє неабиякою силою, його біографія і вік точно не відомі; він направляє героїв, знає відповіді на питання, але ніколи не відповідає прямо; до нього звертаються за допомогою, він на «світлій» стороні, але при цьому знайомий з «темними силами», які часто прагнуть заслужити його повагу. Це просвітлений вчитель і майстер, якому довіряють і який несе надію. У творі Дамблдор дійсно часто висловлює основні ідейні концепти твору, несе мудрість та втілює надію іншим персонажам. Прикладом такого напутнього слова може слугувати наступна цитата:

«There are all kinds of courage,» said Dumbledore, smiling. «It takes a great deal of bravery to stand up to our enemies, but just as much to stand up to our friends.» [39, c. 247].

Образ Грааля в романах більш завуальований, ним може бути і філософський камінь, але це вторинний символ, первинним і найістотнішим Граалем як святинею і вищою цінністю людства є, на переконання самої автора романів – Дж. Роулінг, любов. Адже саме любов матері врятувала життя Гаррі і згодом допомогла перемогти зло: