Міфологічна складова у романі Дж. Роулінг «Гаррі Поттер»: лінгвокогнітивний аспект
33

У другому розділі курсової роботи було здійснено безпосередній аналіз самого роману «Гаррі Поттер» та виокремлені основні міфологічні складові, що були поділені на власні імена, що мають міфологічну етимологію, міфологічні образи істот та предметів та конкретні міфологічні архетипи. 

Серед міфологічних елементів, зо зустрічаються у творі важливу роль відіграють імена персонажів, як головних так і другорядних. Здебільшого вони мають давньоримське та давньогрецьке коріння, однак зустрічаються також елементи скандинавської міфології та навіть біблійні мотиви. Великий вплив на зміст роману має і кельтська міфологія, що відобразилося на елементах сюжету твору, образах персонажів та магічних предметів.

Особливу роль у творі займають архетипи, що являють собою колективні універсальні моделі, що є основним змістом релігій, міфологій, легенд і казок. Найбільш актуальними архетипами роману «Гаррі Поттер» є архетипи «Універсальний герой», «Мудрець», «Перетин порогу» та «Поєдинок».

Незважаючи на те, що була виконана значна робота з комплексного вивчення міфологічних аспектів роману «Гаррі Поттер» у рамках лінгвокогнітивного аспекту, дане дослідження потребує подальших вивчень та доповнень.