Теоретичні основи біологічного різноманіття
3

Мета роботи: з’ясувати  теоретичні основи біологічного різноманіття.

Актуальність теми:

Біологічне різноманіття є однією з основних характеристик, що визначають стан надорганізмових біосистем та обумовлюють функціонування екосистем і біосфери в цілому.

Надмірне використання прісної води, енергетичних ресурсів, широкомасштабне вирубування лісів, опустелення, сучасні методи ведення сільського господарства та інші види діяльності людини руйнують навколишнє природне середовище, що призводить до скорочення біологічного різноманіття. Нині під загрозою зникнення перебувають понад 7 тис. видів тварин і близько 60 тис. видів рослин.

Основні загрози біорізноманіттю пов’язані з негативною антропогенною діяльністю, що полягає у знищенні природного середовища існування тваринного світу і місць зростання рослин, їх фрагментації і деградації; глобальній зміні клімату; екологічно незбалансованій експлуатації, поширенні чужорідних видів, хвороб і шкідників.

За останні роки вдалося досягти деяких успіхів у сфері збереження біорізноманіття, зокрема збільшенні площі природно-заповідного фонду. Проте ефективність збереження біорізноманіття залежить не лише від кількісних, але й якісних показників.

Тому з’ясування теоретичних основ біорізноманіття – є актуальним завданням сьогодення.

У зв’язку з цим, перед нами стоять наступні завдання:

       з’ясувати  поняття, рівні та функції біорізноманіття;

       виділити цінності біорізноманіття;

       охарактеризувати сучасний стан біорізноманіття світу і нашої держави;

       розкрити загрози та запропонувати заходи щодо збереження біорізноманіття.