Організаційні та методичні засади обліку, аналізу і аудиту основних засобів на підприємстві
19

"Акт приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об'єктів". Застосовується для оформлення приймання-здачі необоротних активів після капітального ремонту, реконструкції або модернізації. В акті зазначається кошторисна вартість ремонту, реконструкції, модернізації відповідно до затвердженого розрахунку витрат, необхідних для їх здійснення, і фактична вартість завершених робіт. Дані про зміни в характеристиці об'єкта, пов'язані з його ремонтом, реконструкцією або модернізацією, заносяться до відповідного розділу акту та технічного паспорту об'єкта. Акт складається у двох примірниках і підписується представником установи, уповноваженим на приймання основних засобів після ремонту, а також представником підприємства, яке виконувало їх ремонт, реконструкцію або модернізацію. Перший примірник акту здається до бухгалтерії, де робляться відповідні записи в інвентарних картках обліку основних засобів, другий - передається підприємству, що виконувало ремонт, реконструкцію або модернізацію [4, с. 66].

"Акт про списання основних засобів". Застосовується для оформлення вибуття окремих інвентарних об'єктів необоротних активів у випадку їх повної або часткової ліквідації. Витрати на ліквідацію об'єктів, а також вартість матеріальних цінностей, що надійшли від розбирання будівель і споруд, демонтажу обладнання та інших необоротних активів, відображається у розділі "Розрахунок результатів списання об'єкта". Акт складається у двох примірниках постійно діючою комісією, призначеною керівником установи, і затверджується у встановленому порядку. Перший примірник акту передається до бухгалтерії, другий - залишається у матеріально відповідальної особи і є підставою для здачі на склад металобрухту, запчастин і матеріалів, що отримані в результаті ліквідації об'єкту необоротних активів.

"Акт про списання основних засобів". Застосовується при списанні транспортних засобів у результаті їх зносу, морального старіння і знищення внаслідок аварії, стихійного лиха. Акт про списання складається членами постійно діючої комісії у двох примірниках, один з яких передається до бухгалтерії, другий - залишається у матеріально відповідальної особи.