Організаційні та методичні засади обліку, аналізу і аудиту основних засобів на підприємстві
7

1.3. Текст доповіді за темою «Поняття основних засобів бюджетних установ та нормативне регулювання їх обліку» для участі у науковій конференції

Бюджетні установи, як і інші суб'єкти господарювання, мають характерні особливості – їх діяльність відбувається у сфері надання послуг соціально-культурного, наукового та іншого характеру. Однією з важливих передумов високоякісного, перманентного, своєчасного надання цих послуг є забезпеченість бюджетних установ засобами праці, які становлять самостійний об'єкт бухгалтерського обліку зазначених суб'єктів господарювання - так звані «необоротні активи» [3, с. 264]. Необоротні активи - це сукупність матеріально-речових і нематеріальних цінностей і об'єктів, які належать установі, забезпечують її функціонування і мають очікуваний термін корисної дії чи експлуатації понад один рік. Основні засоби є складовою необоротних активів.

Поняття «основні засоби» по-різному тлумачать окремі автори, у більшості випадків відповідно до нормативно-правових джерелах (табл. 1.1).

Таблиця 1.1

Визначення поняття «основні засоби» в економічній літературі з обліку у бюджетних установах

Автор

Визначення

Атамас П. Й.

Матеріальні цінності, які використовуються у діяльності установи протягом періоду, що перевищує один рік, і вартість яких без ПДВ та інших платежів перевищує 1000 грн. за одиницю (комплект) і поступово зменшується у зв'язку з фізичним і моральним зносом

Болюх М. А., Заросило А. П., Джога Р Т., Свірко С. В., Сінельник Л. М.

Необоротні активи, які мають матеріальну форму, вартість яких становить понад 500 грн. за одиницю (комплект)

Ватуля І. Д., Левченко З. М.

Необоротні активи, що мають матеріальну форму, вартість яких становить понад 1000 грн. за одиницю (комплект)

Верига Ю. А., Гладких Т. В., Артюх О. В., Кулявець Н. О., Мілька А. І.

Необоротні активи, що мають матеріальну форму, вартість яких становить понад 1000 грн. (без ПДВ) за одиницю (комплект)

Лемішовський В.І., Михайлов М.Г., Телегунь М.І., Славкова О.П., Шара Є.Ю., Андрієнко О.М., Жидєєва Л.І.

Матеріальні активи, які використовує установа багаторазово і безперервно у ході виконання основних функцій, надання послуг, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких становить понад 1 рік, вартість яких без податку на додану вартість та інших платежів становить 1000 грн. за одиницю (комплект)