Тип, мета організаційних структур управління та їх характеристика
3

1.Тип, мета організаційних структур управління та їх характеристика

         В умовах ринкової економіки основним завданням будь-якого об’єкта господарювання (підприємства, організації, установи) є випуск продукції або надання послуг з метою отримання прибутку. Процес управління таким об’єктом унаочнює схема, наведена на рис. 1.

 

Рис. 1. Схема процесу управління суб’єктом господарювання

 

Як бачимо, цей процес є багаторівневим. Він потребує оперативного коригування початкового плану дій залежно від проміжного або кінцевого результату. Досягнутий же результат визначається шляхом реалізації функцій обліку та контролю. Не випадково, згідно з чинним законодавством України всі об’єкти управління незалежно від форм власності, виду діяльності, масштабності повинні забезпечити ведення обліку, а також подання у відповідні органи фінансової та статистичної звітності. На практиці це означає, що для будь-якого об’єкта, де здійснюється управління, функція обліку є обов’язковою.

По суті, облік — це процес, який складається з операцій нагляду, вимірювання та реєстрації фактів, процесів, діяння природи або суспільного життя. Нагляд зводиться до визначення змістової характеристики об’єкта обліку, яку необхідно обчислити, тобто до визначення предметної суті об’єкта обліку. Вимірювання — це відображення об’єкта обліку у певних одиницях