Національно-визвольний рух на західноукраїнських землях (1918 – 1923 рр.)
29

Місцевим представником і основним органом державної адміністрації став повітовий комісар, яких призначав і звільняв державний секретар внутрішніх справ. У підпорядкуванні повітових комісарів були повітові військові коменданти і коменданти жандармерії.

Що стосується місцевого самоврядування, то у сільських громадах і містах та містечках населенням були обрані громадські і міські комісари та їх дорадчі органи, для яких вищою інстанцією були повітові комісари.

Для охорони громадського порядку у ряді повітів діяла жандармерія, що залишалась з імперських часів, але з неї усунено всіх антинародних службовців. Інші, якщо присягнули на вірність українському народові і державі, могли і надалі виконувати свої правоохоронні функції. Але не всюди було так. У деяких повітах жандармерію розпушено повністю, а замість неї створено народну міліцію (наприклад, в Бережанському, Долинському). У ще інших – збережено жандармерію, але крім неї створено ще й народну міліцію. В Радехівському повіті, наприклад, було створено народну міліцію у кількості 860 чоловік, і жандармерію – 25 чоловік.

В умовах збройної революції особливу увагу було приділино військовій юстиції. 16 листопада 1919 р. було видане розпорядження Державного Секретаріату про організацію військового судочинства.

Структура військових судів складалась з трьох ланок: 1) Найвищий військовий трибунал; 2) Військові обласні суди, які діють на території трьох областей, утворених Державним Секретаріатом військових справ. Головами Львівського, Станиславівського і Тернопільського обласних військових судів автоматично ставали військові коменданти цих областей. До складу цих судів входили представники державної жандармерії та коменданти кожного з чотирьох військових округів, на які ділилися області; 3) Військові окружні суди. Головами їх були окружні коменданти.

Також було утворено інститут військової прокуратури, яку очолював Генеральний військовий прокурор. В областях були військові прокурори, в округах діяли судові офіцери.  Разом з утворенням і діяльністю окружних