Національно-визвольний рух на західноукраїнських землях (1918 – 1923 рр.)
63

Визначено, що проголошення ЗУНР на західноукраїнських землях й успішне повстання демократичних сил під проводом Директорії відкрили шлях до об’єднання обох гілок українського народу. Вже назва «Західноукраїнська Народна Республіка» виражала принцип соборності й спільності з Наддніпрянською Україною, оскільки Директорія планувала відновити Українську Народну Республіку. Однак політики ЗУНР не бажали негайного зближення з Наддніпрянщиною, боячись не стільки важкої геополітичної ситуації у об’єднаній Україні, скільки втрати владних прерогатив у Східній Галичині. Лише невдалий розвиток війни з Польщею прискорив процес об’єднання. Галичани, потребуючи військової й економічної допомоги, звернулися до наддніпрянських політиків, у результаті переговорів був підписаний вступний договір, а згодом й проголошений Акт Соборності.

Актуальним є вивчення так званої «ужиткової практики» і взаємин українського та польського населення. Сьогодні бракує локальних досліджень національно-визвольного руху на західноукраїнських землях. У сучасній українській історичній науці ще не вироблено усталеного погляду на роль ліворадикальних сил у массовому національно-визкольному  русі.

Історія Визвольних змагань українців першої половини ХХ ст. і викликаного цим українсько-польсько-російського воєнно-політичного протистояння й досі залишається дискусійною темою різних історіографічних шкіл і болючою темою сучасних українсько-польських і українсько-російських гуманітарних взаємин. Про це свідчить поява в останнє десятиліття в Україні та закордоном багатьох наукових досліджень і гострополітичних газетних публікацій, присвячених цій проблематиці, а також робота численних міжнародних конференцій і семінарів, під час яких науковці та політики прагнуть якомога об’єктивніше з’ясувати уроки національного державотворення в Західноукраїнській Народній Республіці.

Західноукраїнська Народна Республіка внесла великий вклад не тільки в українське державо- і правотворення,а і поряд з іншими новоствореними