Специфіка кожного виду відчуттів
12

ремі властивості подразників. Діяльність тварин на ранній стадії розвитку психіки характеризується тим, що відповідає якій-небудь біотичній властивості, значущий для тварини. Віддзеркалення відбувається на рівні рефлекторної діяльності.

Рефлекс - відповідь організму на роздратування, вироблена за посередництва нервової системи. Причому рефлекторні реакції проявляються вже у істот з примітивною нервовою системою, що навіть не мають мозку. Прикладом може служити медуза, що рефлекторно віддаляється від подразника при його дотику. Поведінка медузи - приклад безумовного природженого рефлексу: тварина реагує на подразник як на джерело небезпеки.

Розвиток психічного віддзеркалення здійснюється разом з ускладненням будови організмів і, як вже було сказано, залежно від розвитку їх діяльності. Головною особливістю цієї діяльності є те, що вона визначається не самими діями середовища, а поєднанням або відношенням цих дій з іншими, значущими для організму. Наприклад, як тільки комаха потрапляє в павутину, павук негайно прямує до нього і починає обвивати павутиною. Це відбувається незалежно від біотичного значення об'єкту, що викликає вібрацію. Так, коли вібрація викликалася камертоном, павук також хижо накидався на нього, хоча той не представляв ніякої біологічної цінності або небезпеки. Річ у тому, що в природних умовах вібрація є сигналом про біологічно значущий подразник, тобто є непрямим носієм біологічного сенсу для павука. Біологічний сенс дій не є постійним. Так, якщо жабу систематично годувати павуками, а потім запропонувати їй шматочки моху і сірника, то вона вибе