Виробничі запаси підприємства
5

– це активи які утримуються для подальшого продажу за умов звичайної господарської діяльності; перебувають у процесі виробництва з метою подальшого продажу продукту виробництва; утримуються для споживання під час виробництва продукції, виконання робіт, та надання послуг, а також управління підприємством[1]

     Цієї точки зору дотримуються більшість авторів, що займалися дослідженням даного питання, і у своїх працях надають саме таке визначення. Серед них такі вітчизняні  вчені : М. Т, Білуха, А. М. Герасимович, М. В. Кужельний, В.Г. Лінник та інш. Однок деякі вченні надають своє визначення даної категорії. Так в роботах Ф. Ф. Бутина, М. С. Пушкаря зазначається, що запаси – це матеріальні ресурси(засоби виробництва, предмети споживання, інші цінності), необхідні для забезпечення розширеного відтворення, обслуговування сфери нематеріального виробництва, та задоволення потреб населення.

     В підручнику Ю.І. Осадчого дається таке визначення : Запаси – це оборотні активи у матеріальні формі, які належать установі та забезпечують її функціонування(або перебувають у процесі виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг), і будуть використанні як очікується, протягом одного року.

Ю. В. Пономарьов вважає, що до категорії виробничих запасів можна віднести всю продукцію виробничо-технічного призначення, яка знаходиться на різних стадіях виробництва і обігу, вироби народного споживання та інші товари, що очікують на вступ у процес виробництва або особистого споживання.

     Не визначаються запасами суми попередньої оплати за запаси. У такому разі виникає заборгованість постачальником перед підприємством. Підприємство включає до складу залишків запасів :

  • власні запаси, що перебувають на складах, у магазинах, виробничих цехах, які повністю ним контролюються;
  • власні запаси, що перебувають на складах, контроль над якими обмежений;
  • запаси в дорозі, щодо яких за умовами укладення договорів підприємству перейшло право власності;
  • невідфактуровані поставки;

Не включаються до складу запасів :

  • матеріали, прийняті на переробку;
  • матеріальні цінності, прийняті на відповідне зберігання
  • товари на комісії;
  • матеріальні цінності, прийняті за договорами схову;