Донецька область
3

підняттями (Могила-Гончариха, Савур-Могила та інші). На півдні - вузька смуга Причорноморської низовини, яка уступами обривається до Азовського моря. У місцях залягання вапняків і соленосних відкладень розвиваються карстові форми рельєфу. Характерна риса рельєфу області - наявність форм антропогенного походження: терикони, кар'єри і т. д.

Клімат : Донецька область за своїм географічним розташуванням відноситься до Центрального степу. Клімат області континентальний з посушливо-суховійними явищами. Вітрові маси, які надходять з Азіатського материка і Нижневолжських степів, зумовлюють низькі температури взимку з холодними, а восени і влітку сухими гарячими вітрами. Середні температури січня від −5 до −8°C, липня 21-23 ° С. Опадів близько 500 мм на рік. Навесні бувають суховії (частіше - в травні), влітку - посухи, іноді - пилові бурі, град, взимку - завірюхи.

Поверхневі води : По території Донецької області протікають близько 246 річок, з яких 47 довжиною більше 25км. Загальна довжина річок становить більш ніж 3 000 км. Найбільша з них -Сіверський Донець довжиною 1 053 км, а в межах області - більше 100 км, шириною від 60 до 80 м. Середня глибина 1,5- 2 м (на плесах досягає 7 м). Її притоки -Казенний Торець, Бахмутка та Лугань. До басейну Дніпра належать річки: Самара і Вовча; до басейну Азовського моря: Кальміус, Грузький Єланчик, Кринка.

Озер на території області мало, є невеликі озера в заплаві Сіверського Дінця (Вовче та інші), а також Слов'янські солоні озера - Гедзі та Ріпне.

Для поліпшення водопостачання створено 130 водосховищ, у тому числі: Старокримське, Клебан-Бикське, Карлівське, Вільхівське, Зуївське, Ніжнекальміуське,Старобешівсь- ке та канал Сіверський Донець — Донбас.

Грунти : Наявність різноманітних форм рельєфу призвела до створення на них різноманітних видів ґрунтів. На лісовидних породах утворилися гумусні чорноземи. У заплавах річок і балок. лугові чорноземи, луго-болотні, переважно із засоленими ґрунтами. Для ґрунтового покрову більшої частини Донецької області характерні чорноземи, в північних районах зустрічаються дернові слабоопідзолені ґрунти, вздовж узбережжя Азовського моря - слабослодлі чорноземи і солонці. Всього на карті області виділено 60 видів ґрунтів.

Рослинність : Рослинний світ Донецької області за клімато-географічним розташуванням регіону належить до степової зони і представлений в основному степовими, лісостеповими і заплавними формаціями флори. Природна степова рослинність збереглася головним чином на заповідних ділянках, на узбережжі Азовського моря - ділянки з солончакової рослинністю. Ліси і чагарники займають 5,6% території області, переважно в долині Сіверського Дінця - соснові бори, на Донецькому кряжі - діброви,