Енергетичне обстеження сумського дошкільтного навчального закладу (ясла-садок) №21 «Волошка» та розробка енергозберігаючих заходів
39

6. РОЗРОБЛЕННЯ ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧИХ ЗАХОДІВ З ЕКОНОМІЇ ПЕР

 

 

6.1 Представлення енергозберігаючих заходів

 

За результатами проведених етапів енергетичного обстеження будівлі Сумського ДНЗ № 21 «Волошка», був отриманий наступний основний висновок – найбільші витрати при експлуатації будівлі обстежуваного об’єкту обумовлені споживанням теплової енергії та електричної енергії. Енергетична ефективність будівлі, яка обстежувалась, з позиції збереження теплової енергії є дуже низькою. Враховуючи отримані результати енергетичного обстеження, які вказують на основні фактори зменшення енергетичної ефективності будівлі, були розроблені першочергові енергозберігаючі заходи з метою зменшення витрат на споживання ПЕР.

Розроблені енергозберігаючі заходи, які надаються до розгляду, враховують всі потенційні можливості до запровадження у Сумському ДНЗ № 21 «Волошка»: фінансові, експлуатаційні, матеріально-технічні.

 

Утеплення огороджувальних конструкцій

 

Огороджувальні конструкції навчальних корпусів мають недостатній опір теплопередачі (таблиця 2.2), тому крізь них втрачається значна частина теплової енергії, що надходить від системи опалення. Аналіз балансу втрат теплової енергії показує, що велика частка втрат тепла припадає на втрати через огороджувальні конструкції будівлі, такі як зовнішні стіни, перекриття горищ та віконні і дверні отвори. Додаткове утеплення огороджувальних конструкцій спеціальними матеріалами здатне значно скоротити втрати теплової енергії загалом у навчальних корпусах і, відповідно, зменшити потужність системи опалення та фінансові витрати за спожиту теплову енергію. Фасад будівлі при цьому приймає оновлений та естетичний вигляд.

 

Ремонт та заміна віконних отворів

 

Аналіз балансів теплової енергії показує, що велика частка втрат тепла у будівлі садочка припадає на втрати через вікна. Тому заміна застарілих віконних конструкцій на нові більш енергозберігаючі здатне значно скоротити втрати теплової енергії загалом у будівлі і, відповідно, зменшити потужність системи опалення та платню за спожиту теплову енергію. Необхідно повністю демонтувати старі дерев’яні вікна та змонтувати нові металопластикові вікна з двокамерними енергозберігаючими склопакетами.

 

 

 

Заміна ламп розжарювання на світлодіодні