Цифровізація Кіровоградської області
83

екологічної рівноваги і не порушувати умови землекористування, встановлені законодавством про охорону природи.

Роботи, пов'язані з випуском в атмосферу значних кількостей шкідливих парів і газів, повинні виконуватися за погодженням з місцевими органами санітарно-епідеміологічної служби та санітарними лабораторіями за наявності сприятливого метеорологічної обстановки.

Будівельна організація, що виконує прокладку лінійної частини трубопроводу, несе відповідальність за дотримання проектних рішень, пов'язаних з охороною навколишнього природного середовища, а також за дотримання державного законодавства і міжнародних угод з охорони природи.

Ширина смуги відведення землі на час будівництва магістральних трубопроводів визначається проектом відповідно до норм відведення земель для магістральних трубопроводів.

Виробництво будівельно-монтажних робіт, рух машин і механізмів, складання і зберігання матеріалів у місцях, не передбачених проектом виробництва робіт, забороняється.

Заходи щодо запобігання корозії грунтів, яроутворення, а також захисні протиобвальні та протизсувні заходи повинні виконуватися в суворій відповідності з проектними рішеннями.

При виборі методів і засобів механізації для виконання робіт слід дотримуватися умови, що забезпечують отримання мінімуму відходів при виконанні технологічних процесів (перетворення деревних відходів у промислову тріску, багаторазове використання води під час очищення порожнини і гідравлічних випробуваннях трубопроводу і т. д.).

Родючий шар грунту на площі, займаної траншеями і котлованами, до початку основних земляних робіт повинен бути знятий і покладений у відвали для відновлення (рекультивації). При проведенні зазначених робіт слід суворо дотримуватись вимог проекту рекультивації і положення Інструкції з рекультивації земель при будівництві магістральних трубопроводів та Основних положень щодо