Валютний ринок
49

 

 

3.2 Удосконалення державного регулювання діяльності валютного ринку

 

У 2007 р. Національним банком України було продовжено вдосконалення норм валютного регулювання. У сфері банківського кредитування НБУ підтримав ініціативу ЄБРР щодо запровадження ним в Україні програми фінансування кредитних проектів для українських суб’єктів підприємницької діяльності у гривні. З цією метою було внесено зміни до Положення про відкриття та функціонування кореспондентських рахунків банків - резидентів та нерезидентів в іноземній валюті та кореспондентських рахунків банків - резидентів у гривні, що сприяло зниженню валютних ризиків для підприємств та підвищенню попиту на гривню.

З метою забезпечення мінімізації відпливу іноземної валюти з країни НБУ було запроваджено обмеження щодо купівлі та обміну іноземної валюти, необхідної для проведення розрахунків із нерезидентами за імпорт продукції, яка має здійснюватися лише за умов фактичного надходження товару на територію України. Також з метою недопущення значного відпливу капіталу за межі України через сплату резидентами - позичальниками завищених відсотків за кредитами в іноземній валюті застосовувалися обмеження їх граничної вартості.

Для нейтралізації негативних наслідків світової фінансової кризи НБУ, починаючи з 2008 р., були прийняті такі Постанови Правління НБУ: від 28.07.2008 р. № 216 «Про затвердження Положення про порядок виконання банками документів на переказ, примусове списання і арешт коштів в іноземних валютах та банківських металів», від 23.10.2008 р. № 336 «Про внесення змін до Положення про порядок