Валютний ринок
5

Валютні  ринки при цьому залишаються, з одного боку, місцем ринкової гри, а з іншого - об’єктом підвищеної  уваги промислово розвинутих країн та спеціалізованих  міжнародних  фінансових організацій.

Для того щоб уявити масштаби валютного ринку, досить сказати, що річний обсяг світової торгівлі фізичними товарами дорівнює обороту валютного ринку протягом кількох днів. Іншими словами, валютний ринок набагато більший від усіх інших ринків разом узятих.

Валютні ринки є позабіржовими, вони цілодобово функціонують у всіх країнах світу. Крім цього, існує цілий ряд похідних валютних інструментів – деривативів, якими торгують на біржах.[1 с. 134]

Найбільший у світі центр з торгівлі валютою – Лондон, за ним ідуть Нью-Йорк і Сінгапур. У кожному з таких центрів операції, як правило, відбуваються протягом дня. У результаті торгівля починається спочатку в Азії, у другій половині робочого дня в східній півкулі торгівля відкривається в Лондоні, а наприкінці робочого дня зі столиці Великобританії вона переміщується до Нью-Йорка.

Стан валютних ринків визначається різними факторами, наприклад економічними умовами, попитом на окремі валюти, новинами і, нарешті, настроями ринку. Часто короткострокові зміни обмінних курсів є наслідком очікування певних економічних подій або результатом настроїв ринку. У звязкуз цим дилери зацікавлені в одержанні регулярно опубліковуваних економічних індикаторів, або показників. До їх обнародування ціна на ринку встановлюється на основі прогнозів. Коли показники стають загальнодоступними, ринок зіставляє реальні цифри з очікуваними. Дилери вважають, що напрям руху курсу валюти можна передбачити на підставі:

-         виду графіків;

-         думок, висловлюваних дилерами на ринку;

-         настрою ринку;

-         дій центрального банку;

-         результатів останніх угод;