Інвестиції та їх роль в економічному зростанні України
3

РОЗДІЛ 1. Теоретичні основи інвестиційної діяльності.

 

1.1   Сутність та види інвестицій.

Дослідження проблеми інвестування економіки завжди пе­ребуває в центрі уваги економічної науки. Це зумовлено тим, що інвестиції стосуються найглибших основ господарської діяльності, визначають процес економічного зростання в ціло­му. В сучасних умовах вони є найважливішим засобом забезпечення умов становлення ринкової економіки, структурних зрушень у народному господарстві, інноваційної моделі роз­витку, підвищення якісних показників господарської діяль­ності на мікро- і макрорівнях. Активізація інвестиційного процесу — один з найдієвіших механізмів соціально-економіч­них перетворень.

Сьогодні від ефективності інвестиційної політики залежать стан виробництва, технічний рівень основних фондів підпри­ємств народного господарства, можливості структурної пере­будови економіки, розв’язання соціальних і екологічних про­блем. Інвестиції є основою для розвитку підприємств, окремих галузей і економіки в цілому.

Основним орієнтиром в інвестиційній політиці на макрорівні є досягнення великих капіталовкладень, що забезпечувало б розширене відтворення економічного потенціалу. Оптималь­ною вважається їх частка щодо валового внутрішнього про­дукту (ВВІІ) на рівні 22—25 % .

Теорія інвестицій має науково аргументувати об’єктивні засади стимулювання економічного зростання, розкрити еко­номічну природу й еволюцію інвестицій, їхню функціональну роль і мотиви утворення, вплив на економічні процеси. З огля­ду на це можна вважати, що теорія інвестицій є складовою за­гальної економічної теорії, одним із її структурно відокремле­них розділів. Теоретичні проблеми розвитку інвестиційних процесів завжди посідали чільне місце у системі наукових до­сліджень практично всіх економічних шкіл і течій. У процесі зародження теорії інвестицій сформувалися окремі течії та на