Розробка технологічного режиму прання сильно забрудненої бавовняної білизни з розрахунком витрат хімматеріалів для обробки 150 кг виробів в зміну
3

1        Характеристика асортименту виробів

 

Бавовняні тканини складають близько 25% в загальному обсязі виробництва вітчизняних тканин. Це тканини побутового та технічного призначення. З тканин побутового призначення виготовляють різні швейні вироби: натільну, постільну та столову білизну, сукні, сарафани, халати, спортивний та спеціальний одяг. Крім того, бавовняні тканини використовують для виготовлення портьєр, занавісок, для меблів, для прокладкових матеріалів та підкладок в одязі. Широке використання цих тканин пояснюється їх високими гігієнічними властивостями, міцністю та зноскістю, гарним зовнішнім видом та невисокою вартістю.

Тканини поділяються на 17 груп: ситцеву, бязеву, білизняну, сатинову, платтяну, одежну, підкладкову, ворсову та інші. Деякі групи в свою чергу поділяються на підгрупи:

- білизняна - на бязеву, міткалеву та спеціальну;

- сатинова - на сатини кардні та гребінні;

- платтяна - на літню, демісезонну, зимову підгрупи та підгрупу тканин з комплексними нитками і так далі.

Бавовняні тканини виробляють переплетеннями всіх класів; з кардної, гребінної та апаратної пряжі, однониткової або скрученої, різної лінійної щільності; чисто бавовняної, змішаної або із сполучення бавовняної пряжі з комплексними хімічними нитками. Тканини дуже різноманітні за структурою та оздобленнями. Для поліпшення якості тканин їх випускають з апретами, які не змиваються; з протиусадочним та малозминальним опорядженням,  стійким тисненням, новими видами друкування, з лощеними або фуляровими опорядженням, мерсеризованими.

Бавовняні тканини, що виробляються в нашій країні у великому асортименті, характеризуються різноманітністю ткацьких структур, видів обробки, зовнішнього оформлення і властивостей. Вони відрізняються гарними гігієнічними властивостями, зносостійкістю, легкістю і гарним