Педагогічна практика: вдосконалення викладання «Логіки» у вищих навчальних закладах України
19

, між об'єктом і відповідним Синглетон і т.д. Логіка пов'язується, таким чином, і з теорією множин, і з теорією ймовірності.

На сучасному рівні загальної (шкільної) підготовки студентів найгострішим чином стоїть питання про баланс і гармонію між практичною і теоретичної складової курсу. Навіть якщо домогтися взаємодоповненості питань, що виносяться на усну та письмову (завдання) частини контрольного заходу, виникає явна перевага однієї зі сторін.

Відтворюється ситуація «журавля, застряглого в болоті» (або «дудочки і глечика»). Виявилося, що навіть прості теоретичні речі (скажімо, логічні вимоги до визначень або види понять) стають не підйомними, якщо їх не акцентувати на семінарах. Ця проблема «балансу» - одна з найбільш життєво важливих для логіків – методистів.

 

1.1 Майбутнє логіки як навчальної дисципліни в XXI столітті: проблеми та перспективи

Навчальний курс логіки в загальній структурі вузівської освіти все ближче і ближче до «точки неповернення». У числі взаємопов'язаних причин цієї сумної обставини можна назвати «обскурантизм» методологічних позицій «логіків вищої ланки», які дотримуються традиційного уявлення про структуру курсу (яке все більше і більше вступає в протиріччя з реаліями педагогічного процесу, з одного боку, і «духовною ситуацією» часу, з іншого); все зростаюче видавлювання нового покоління творчої молоді з інтелектуального життя країни (пов'язане зі стратегічною диверсією влади); ігнорування соціальної ролі популяризаторів науки (пов'язане з неадекватним трактуванням сутності та завдань педагогічного процесу взагалі).

Для ефективного функціонування «інтелектуального сектору» в соціумі (ядром якого є наука) необхідний соціальний інститут, підростаюче покоління в члени цього самого ідеального «наукового співтовариства». Для психічного здоров'я суспільства наука повинна стати