Навчальний і виховний процес в Німеччині
2

ВСТУП

Актуальність дослідження.  Актуальність курсової роботи обумовлена ​​тим, що в радянській і східноєвропейської історіографії теми молодіжної політики Третього рейху завжди обходилися стороною. Дуже впадала в очі схожість між практикою Третього рейху і реаліями молодіжної політики соціалістичного табору. Не тільки цілі були схожі, а й методи та інструменти ідеологічної обробки, за допомогою яких шліфувалися незрілі дитячі уми. Навіть атрибути Гітлерюгенд неодмінно асоціювалися з піонерською організацією і ВЛКСМ. Будь-який натяк на схожість цих молодіжних організацій присікався негайно, тому сьогодні історія Гітлерюгенд нам практично невідома.

Зараз багато з істориків світу цікавляться темою виховання молоді при націонал-соціалістах.              Інтерес до проблеми вивчення історії  Третього рейху виник відразу після його появи. Найбільшу увагу істориків привертають проблеми соціальної бази нацизму, його ідеології , механізму здійснення диктатури, військово-політичні аспекти. Наукова актуальність теми пов'язана і з тим, що залишаються відкритими найважливіші питання:

1. Чи дійсно за допомогою виховання, орієнтованого на расову теорію, нацистам вдалося порвати зв'язки молодих людей з традиційною ціннісної системою і повністю націлити їх на служіння « великій справі»;

2. Яку роль відігравали структурні компоненти системи освіти і виховання у формуванні молоді. Можливо актуальність теми, пов'язана з активізацією останнім часом антифашистських настроїв.

Об’єктом дослідження виступають молодіжні організації Німеччини означеного періоду, система освіти, діяльність елітних шкіл Третього рейху та загальноосвітньої школи на процес соціалізації німецької молоді.

Предметом роботи виступає діяльність молодіжних організацій, методи роботи з молоддю, система освіти, елітні школи націонал-соціалістів.

Територіальні межі дослідження охоплюють німецькі землі в означений період 1921 - 1939 роки.