Розрахунок насадкової ректифікаційної колони безперервної дії для розділення суміші ацетон-бензол.
13

Гідродинамічний режим характеризує параметри моделей потоків і величини, що визначають інтенсивність масообміну. Колони насадок ректифікацій працюють в режимах, що принципово не відрізняються від режимів роботи абсорберів насадок.

Статичні характеристики. Відповідно до моделі ідеального витіснення маємо:

зміцнююча частина колони:

                                               ,                                            (1.8)

                                               ;                                        (1.9)

вичерпна (відпарна) частина колони:

                              ,                         (1.10)

Згідно дифузійної моделі, отримаємо:

-                     зміцнююча частина колони:

                , ;          (1.11)

вичерпна частина колони:

,

.                                (1.12)

У формулах (1.8) - (1.12) позначені: uG,uL1, uG2 - лінійні швидкості парової і рідкої фаз; Ку, К'у, Еу, Ех, Е'у, Е'х - об'ємні коефіцієнти массопередачі і коефіцієнти подовжнього перемішування для рідини і пари в обох частинах колони; y, х - концентрації легколетучего компонента в паровій і рідкій фазах.

При розрахунках приймається, що об'ємні коефіцієнти массопередачи, лінійні швидкості і коефіцієнти подовжнього перемішування рідкої і парової фаз не змінюються по висоті кожної секції колони. Ці допущення тим більше справедливі, чим ближче гідродинамічний режим до режиму, що відповідає точці інверсії фаз.

В даний час експериментально найдобріше вивчений режим емульгування. Стосовно процесів ректифікації в результаті обробки багаточисельних дослідних даних, отриманих при роботі з різними сумішами, запропоновано наступне рівняння для визначення еквівалентної висоти насадки в точці інверсії: