Бюджетний процес в Україні
13

1.1.                        Учасники бюджетного процесу та їх повноваження

У ході здійснення стадій бюджетного процесу реалізуються бюджетні повноваження усіх суб'єктів бюджетних правовідносин. Це випливає з ч.3 ст.19 Бюджетного кодексу, де вказано, що  учасниками бюджетного процесу є органи, установи та їх посадові особи, наділені бюджетними повноваженнями (правами та обов’язками з управління бюджетними коштами) і реалізують ці повноваження на всіх, або на будь-якій зі стадій бюджетного процесу. Тобто в бюджетному процесі реалізуються саме процесуальні бюджетні повноваження держави у діях відповідних суб’єктів[9]. Коло процесуальних повноважень відповідає стадіям самого бюджетного процесу. Тобто виокремлюють повноваження зі складання проекту бюджету, з виконання, розгляду та затвердження бюджету, та звіту про його виконання, і з забезпечення контролю за виконанням бюджету.

Виділяють таких учасників бюджетного процесу:  

1) Президент України, бюджетні повноваження якого полягають у тому, що він підписує закони, які регулюють бюджетну політику, в тому числі й  Закон України про Державний бюджет; має право вето щодо прийнятого ВР України Закону про Державний бюджет і, в разі незгоди з ним, повертає його на повторний розгляд Верховній Раді України; вносить у визначеному законодавством порядку зміни і доповнення до Закону про Державний бюджет; видає укази, що регулюють окремі питання бюджетного процесу. 

Варто звернути увагу на те, що ні Конституція України, ні Бюджетний кодекс не передбачає такої важливої функції Президента України з формування основних засад бюджетної політики, як право звернення до ВР із щорічним та позачерговим посланням про внутрішнє і зовнішнє становище України, у межах якого глава держави торкається проблем та напрямів реалізації також і бюджетної політики. Це повноваження, у зв’язку з тим, що бюджетних питань послання Президента України стосується поверхово, мало би бути законодавчо закріпленим поряд з іншими його повноваженнями, що