Бюджетний процес в Україні
3

Вступ

Актуальність дослідження бюджетного процесу зумовлена тим, що бюджет є основою економічного та соціального розвитку держави, тобто джерелом забезпечення виконання нею усіх своїх функцій та найбільш дієвим механізмом державної фінансової політики. Тому здійснення належної бюджетної політики має бути пріоритетним завданням держави. Проте в сучасних умовах розвитку бюджетний процес в Україні містить досить багато проблем та суперечностей, що пов’язано насамперед з недотриманням процедури прийняття бюджету, припущення помилок при його розрахунку, невчасністю прийняття.  Зважаючи на значний вплив бюджетної політики на інші сфери державного і суспільного життя, це, як наслідок,  призводить до соціальної та політичної нестабільності в державі.

Теоретичним підґрунтям дослідження бюджетного процесу стали напрацювання таких вчених-фінансистів як Д.А.Бекерська, Л.К.Воронова, М.А.Гурвіч, М.Л. Коган, Н.А. Куфакова, М.І. Піскотін, Ю.О.Ровинський, Н.І.Хімічева, С.Д.Ципкін, О.М.Горбунова, В.О.Лебедєв, Г.С.Єрмакова, С.Т.Кадькаленко, П.С. Пацюрківський, О.І.Худяков, С.А.Котляревський, С.Б.Крилов, О.В. Горун, Н.В. Сидорова, М.В.Харенко, Р.О.Халфіна та ін.

Об’єктом дослідження виступають суспільні відносини, які виникають внаслідок складання, розгляду,  затвердження та виконання Державного та місцевих бюджетів, а також складання звіту про їх виконання.

Предметом дослідження є правове регулювання та особливості здійснення бюджетного процесу в Україні, повноваження компетентних суб’єктів, які є його учасниками та характеристика стадій бюджетного процесу, зокрема стадії складання проекту Державного бюджету в Україні.

Методологічну основу дослідження складає система принципів та прийомів, заснованих на філософських, загальнонаукових та спеціальних методах. В основі лежить загальнонауковий діалектичний метод. Застосування системно-структурного аналізу дало змогу виявити зв’язки