Антична греція: афінський театр
19

1. 2. Архітектура і декорації

 

У відношенні архітектурному афінський театр послужив зразком для інших грецьких міст. У Греції театри будувалися звичайно на схилах горбів [14, 90].

Народний  характер  античного   театру   визначив   особливості   його організації і  пристрою.  Старогрецький  театр  споруджувався  на відкритому повітрі і складався з 3-х основних частин: орхестри, театрона і  скени. Найдавнішою  з   цих   частин   є орхестра — круглий майданчик, на якому  виступали  хор  і  актори.  Спочатку глядачі вільно  розміщувалися  довкола  орхестри.  Пізніше  з'явилися  особливі місця для публіки,  розташовані  на  схилах  прилеглих  горбів  і  гір.

Афінський  театр  вміщував  величезну  кількість  глядачів.   Скена, що спочатку призначалася лише для переодягання і  виходів  акторів, знаходилася поза кругом орхестри, пізніше вже на дотичній  до  його  кола. Передня стіна скени -  проскеній, мавший зазвичай  вид  колонади,  змальовує фасад храму або палацу, придбав з часом велике значення в  оформленні спектаклю. На обох кінцях  будівлі  скени  були прибудовані (можливо, вже в 1-й пів. 5 ст до н.е.)  дві  бічні  будови, які називалися параскеніямі.

Параськенії  служили,  мабуть,  місцем зберігання декорацій і іншого театрального майна; у  тих  випадках,  коли драма вимагала наявність двох або трьох  жител,  параськенії  могли  змальовувати ці житла. Між скеной і місцями для глядачів, що займали  декілька  більше  половини круга, знаходилися проходи - пароди, через які вступали на орхестру  хор і актори, по ходу п'єси що прибували з міста, гавані або з  чужої  країни.