Антична греція: афінський театр
25

ВИСНОВКИ

 

Грецька культура має велике значення для людства і в даний час. Вона служить витоком нашої сучасної культури. Грецька писемність була родоначальницею писемності багатьох слов'янських народів. Грецька література дала багато форм, які були потім прийняті всією світовою літературою [2, 183].

Старогрецький театр – початок початків європейського театру. До цих пір в театрі дотримуються його принципи в архітектурі (є партер, амфітеатр, яруси, сцена). До античної драматургії не раз повертатимуться і в театрі нового часу. Цар Едіп і Іфігенія, Медея і Антигона, Електра і Федра, Агамемнон і Прометей – ці грецькі боги і герої отримають своє друге життя в операх, балетах, трагедіях, на сценах багатьох європейських театрів. Античний давній театр виділив те, що назавжди залишиться суттю театру, без чого театр неможливий – без драматичного діалогу, без участі живого актора [9, 10].

Саме у ту далеку пору сформувалися провідні жанри драматургії, виник сам тип видовища. Кращі театральні режисери всього світу звертаються до старогрецької драматургії, прагнуть відтворити форми античного театру, пристосувавши їх до вимог сучасної сцени [13, 534].

Наука і література Стародавньої Греції створювалася вільними людьми, обдарованими поетично-міфологічним сприйняттям миру. У всьому, що осягав грек, він відкривав гармонію, будь це всесвіт або людська особа. У своєму міфологічному сприйнятті грек одухотворював все, чого стосувалася його свідомість. Гармонійність і одухотвореність — ось що визначає органічність і цілісність грецької культури і в першу чергу — мистецтво.