Шляхи активізації навчально-пізнавального процесу на уроках фізичної культури
3

ВСТУП

Актуальність дослідження. В XXI столітті у системі навчання активно відбувається інтенсифікація та оптимізація навчально-виховного процесу, внаслідок чого підвищується навчальне навантаження на учнів, зокрема учнів початкової школи. Діти у початковій школі дуже перевантажені та, водночас, здоровя дітей з кожним роком погіршується через надмірне захоплення компютерними іграми і сидячим способом життя. Так, за словами Олени Чорної, заступника начальника Вінницького обласного управління освіти, лише один учень з десяти закінчує школу здоровим [4]. А рівень здоровя учнів має великий вплив на замученість учня до навчально-пізнавальної діяльності.

У звязку із вищезазначеними факторами зростає втомлюваність дітей на уроках, що в свою чергу призводить до погіршення якості сприймання та усвідомлення нової інформації, до втрати мотивації до навчання, до труднощів у виконанні висунутих вчителем, відповідно до мети уроку, навчальних завдань.

Через це, на сучасному етапі розвитку педагогіки й організації навчально-виховного процесу постає актуальною необхідність пошуку шляхів активізації пізнавальної діяльності учнів. Під поняттям активізації навчально-пізнавальної діяльності учнів розуміють підвищення рівня залученості дітей до процесу навчання та рівня усвідомленого пізнання закономірностей у процесі навчання, активізація творчості дітей.

Пошук шляхів активізації навчально-пізнавальної діяльності відбувається одночасно у всіх навчальних дисциплінах, то ж не дивно, що предмет фізичного виховання ця проблема також не обходить стороною. На уроках фізичного виховання активність та свідоме ставлення учнів до процесу навчання є не менш важливим, аніж на будь-якому іншому уроці. Від рівня зацікавленості учня у виконанні поставлених вчителем завдань залежить не лише ефективність уроку, як такого, а й здоровя учня в цілому.