Поняття державної таємниці та способів її захисту завдяки закону
23

2.2. Звід відомостей, що становлять державну таємницю

 

 

Звід відомостей, що становлять державну таємницю, - акт, в якому зведено переліки відомостей, що згідно з рішеннями державних експертів з питань таємниць становлять державну таємницю у визначених цим Законом сферах.

Звід відомостей, що становлять державну таємницю, (ЗВДТ) фор­мує і публікує в офіційних виданнях Служба безпеки України на під­ставі рішень державних експертів з питань таємниць. ЗВДТ, що ста­новлять держави) таємницю - єдина форма реєстрації цих відомос­тей в Україні. З моменту опублікування ЗВДТ держава забезпечує захист і правову охорону відомостей, які зареєстровані в ньому. Реє­страція відомостей у ЗВДТ є підставою для надання документу, виро­бу чи іншому матеріальному носієві інформації, грифу секретності, який відповідає ступеню секретності, установленому для них у ЗВДТ.

Зміни до ЗВДТ, що становлять державну таємницю, публікують­ся не пізніше трьох місяців від дня одержання відповідного рішення чи висновку.

Сам ЗВДТ є систематизованим переліком відомостей, що станов­лять державну таємницю. Цей перелік складається зі статей, пунк­тів та підпунктів. Відомості систематизуються в чотири великі групи (статті) відповідно до сфери державної діяльності:

  • сфера оборони;
  • сфера економіки;
  • сфера зовнішніх відносин;
  • сфера державної безпеки і охорони правопорядку.

Так, у військовій сфері можна виді­лити інформацію, що стосуються безпосередньо Збройних сил Укра­їни, до якої, зокрема, віднесено відомості:

  • про зміст оперативних планів і документів бойового управлін­ня директив, бойових наказів, донесень та зведень;