Діяльність інформаційних агентств у контексті громадянської журналістики
3

ВСТУП

 

 

 

У сучасному інформаційному суспільстві, основною ознакою якого є глобалізація, журналістика є одним з основоположних чинників. І, ідучи за віяннями сучасної культури, у журналістиці з’являється новий напрям – інформаційні агентства в контексті громадянської журналістики.

Для нормального функціонування будь-якої соціальної системи необхідний безперервний потік інформації. Він відповідно орієнтує кожну особу і тримає її у стані інформаційної насиченості. Кожна людина зі свого боку постійно знаходиться в інформаційному потоці. Адже лише за умови безперервного інформаційного спілкування із зовнішнім середовищем людина здатна продуктивно мислити й активно діяти. При цьому почувати себе впевнено вона може лише тоді, коли її свідомість відображає суспільне, або, в усякому разі, приведене у певне співвідношення до нього.

Інформаційні агентства перебувають у самісінькому центрі системи засобів. Їхня робота рідко сягає широкого загалу безпосередньо: зазвичай, новини, які готують агентства, використовують інші засоби масової інформації: газети, телебачення та радіо. Головними читачами інформаційних «стрічок» (названих так через рулонів папери, які використовувалися досі до друку повідомлень агентств) є професійними журналістами чи аналітики – лише вони можуть дати раду сотнях повідомлень попри всі мислимі теми, з’являються на «стрічках новин».

Успішна робота агентств залежить від використання коштів комунікації. Без комп’ютерних мереж, супутниковому зв’язку неможливо досягти належного рівня оперативності, отже, бути конкурентоспроможним. Великі агентства мають можливість вести роботу у режимі реального часу: повідомлення про найважливіших подіях надходять адресата за кілька хвилин по тому, як вони сталися.