Діяльність інформаційних агентств у контексті громадянської журналістики
5

РОЗДІЛ 1 ІНФОРМАЦІЙНІ АГЕНТСТВА ЯК СУБ’ЄКТИ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

1.1   Діяльність та статус інформаційних агентств

 

 

Особлива роль щодо збирання, обробки, створення, зберігання, підготовки інформації до поширення, випуску та розповсюдження інформаційної продукції належить в Україні та світі саме інформаційним агентствам. Закон України «Про інформаційні агентства» від 28 лютого 1995 року закріплює правові основи діяльності в Україні інформаційних агентств та їх міжнародного співробітництва.

Перше інформаційне агентство було засноване в 1835 р. у Франції й називалося Гавас. Після реорганізації у вересні 1944 р. воно дістало своє нинішнє найменування «Франс Пресе». Спочатку Франс Пресе було офіційним урядовим агентством і утримувалося з державного бюджету. Згодом було прийняте рішення відділити його від державного апарату й надати «кооперативний статус». Згідно зі статутом, прийнятим 10 січня 1957 р., Франс Пресе є автономним органом, що користується правами юридичної особи і діє на комерційній основі.

У 1848 р. було засноване в Нью-Йорку інформаційне агентство США Ассошіейтед Пресе (АП), яке є кооперативним об’єднанням газетних видавців. Зараз АП нараховує біля дев’яти тисяч абонентів. Серед них 1400 щоденних газет, 350 тижневих газет та інших видань, а також 466 радіо- й телестанцій у США і 4500 різних видань і радіостанцій за межами США. Річні прибутки цього інформаційного агентства становлять 100 млн. доларів США.

Одне з найбільших і найстаріших інформаційних агентств Європи Рейтер засноване в Адені в 1849 р. німцем Паулем Юліусом Рейтером. У 1851 р. Рейтер перейшов у англійське підданство й переніс до Лондона свою контору «Рейтер офіс». Агентство володіє широкою мережею власних