Товарознавча характеристика асортименту та оцінка якості хутряних виробів на матеріалах магазину «Тоскана»
3

ВСТУП

 

Товари, як відомо, характеризуються сукупністю споживчих властивостей, які обумовлюють здатність цих виробів задовольняти потреби певної статево-віковою групи людей або категорії споживачів у захисті організму від несприятливих впливів зовнішнього фізичного середовища і естетичні запити, що випливають з особливостей соціального середовища, в якій відбувається життєдіяльність людини.

Хутряні вироби завдяки своїм властивостям задовольняють одночасно і матеріальні, і естетичні потреби. Вагомість естетичних властивостей виробів буде різною в залежності від характеру соціального середовища, в якій використовують ці вироби.

Властивості виробів повинні зберігатися протягом певного часу їх експлуатації, тому особливо важливою властивістю є надійність.

Задоволення потреб у хутряних виробах можна розглядати в таких системах: «людина - виріб - кліматичне середовище», «людина - виріб - соціальне середовище».

Основними вимогами, які повинні задовольнятися в першій системі, є антропометричні і фізіологічні - відповідність виробу розмірам і формі тіла споживачів, їх фізіологічним особливостям. Найбільш важливими показниками є розміри і зростання виробів, відповідність розмірно - ростовочного асортименту попиту, правильність конструкцій виробів, їх маса еластичність.

У системі «людина - виріб - кліматичне середовище» основними є гігієнічні вимоги, зокрема вимоги до теплозахисних і вологозахисним властивостями виробів. Хутряні вироби повинні проектуватися, виготовлятися і поставлятися торговельним організаціям з урахуванням природно-географічних чинників - фізичних факторів повітряної і предметного середовища, що залежать від кліматичних умов (температура, вологість і швидкість руху