Організація обслуговування бенкету-вечері на 70 осіб з частковим обслуговуванням офіціантами
11

честь якого-небудь ювілею, можна подавати шампанське. Холодні закуски на чайний стіл подавати не рекомендується. Окремим гостям на їхнє прохання замість чаю може-бути подана кава.

Чайний стіл або столи ставлять у центрі залу або розмішують з урахуванням його конфігурації і меблів, піклуючись при цьому про зручність для гостей. Якщо в залі ставлять кілька чайних столів, то між ними має бути вільний прохід як для гостей, так і для офіціантів. Крім основних чайних столів, за необхідності можна в зручному місці поставити підсобний столик для офіціантів, а також запасні столики.

Чайний стіл можна сервірувати різними способами.

1.5 Особливості бенкет-прийому за типом «шведського столу»

Така форма обслуговування, як «шведський стіл», при якому гості їдять і п'ють стоячи, цілком прийнятна і при організації банкетів. Для обслуговування банкету-прийому з кількістю учасників понад 50 він найбільш зручним варіантом.

Цей вид банкету має такі переваги:

        більша пропускна спроможність торгівельного залу;

        пришвидшення процесу обслуговування;

        зменшення потреби в обслуговуючому персоналі.

Шведський стіл» формується за принципом звичайного меню: холодні закуски, супи, гарячі м'ясні страви, гарячі рибні страви, гарніри, десерти та хліб. Меню включає 10-15 найменувань закусок, гарячих і солодких страв і орієнтується на пору року та попит відвідувачів. Гаряча кулінарна продукція підтримується за допомогою устаткування для підігріву - марміти, таганки. Закуски і основні страви, гарніри і соуси до них мають бути різноманітними за сировинним складом та способом кулінарного обробляння. При організації «шведського столу» застосовується метод самообслуговування. Гості підходять до столу, беруть серветку і, поклавши на неї тарілку із загорнутим в серветку ножем і виделкою, обирають холодні закуски на свій смак. У