Організація обслуговування бенкету-вечері на 70 осіб з частковим обслуговуванням офіціантами
15

округленням кутів, або ж зміщують їх убік від осі залу. При цьому центральне, найбільш зручне місце в залі виділяється почесним гостям. Столи не повинні загороджувати основний або службовий вхід до залу. їх не варто встановлювати ближче ніж на 1,5 м від стіни, щоб забезпечити вільне пересування гостей і офіціантів.

Вибір форми конфігурації бенкетних столів залежить від форми залу, його площі, розташування вікон, дверей, кількості запрошених. Варіанти форм розстановки столів при зосередженому розміщенні можуть бути у вигляді прямокутника, квадрата, чотирьох прямокутних столів, які виставлені у формі квадрата з вільною серединою (для оформлення квітами, знаками національної символіки тощо), кола; кола з вільною серединою, овалу, овалу з вільною серединою, а також у вигляді літер С, Т, П, Е та іншої конфігурації.

2.5 Особливості сервірування столів

Сервірування столів здійснюється відповідно до виду бенкету-прийому. Розставляння посуду з порцеляни, металу, скла та дотримання відстані між предметами відповідає загальним вимогам сервірування столів на офіційних бенкетах-прийомах з повним обслуговуванням офіціантами.

Процес сервірування здійснюється у наступній послідовності:

        підставна тарілка (мілка столова тарілка);

        пиріжкова тарілка (в окремих випадках може бути поставлена на вишиту лляну серветку);

        ніж столовий, ніж рибний, ложка столова, ніж закусочний (залежно від меню їх може бути два), ніж для масла;

        виделка столова, виделка рибна, виделка закусочна (залежно від меню їх може бути дві);

        ложка десертна (залежно від обраного виду десерту), ніж десертний, виделка десертна;