Організація обслуговування бенкету-вечері на 70 осіб з частковим обслуговуванням офіціантами
21

коктейлю, чайної церемонії. Сервірування столів у ресторанах здійснюють наступним способом. Офіціанти заносять до залу добре відпрасовані скатертини і кладуть їх на кожний стіл. Потім скатертину, складену вчетверо, розгортають так, щоб у запрасованому вигляді розгорнути її уздовж столу. Офіціант бере двома руками край скатертини, що знаходиться між зовнішньою крайкою (прилягаючою до столу) і середньою запрасованою лінією, струшує її, викидаючи руки вперед, потім опускає середню лінію, ретельно натягуючи скатертину на кришку столу. Невеликий стіл можна накрити скатертиною, взявши її за край і струснувши над столом. Вона має звисати з усіх боків столу приблизно на 25-35 см так, щоб край її досягав поверхні сидінь стільців або крісел, але не нижче.

Сервірування столу включає в себе розстановку в певному порядку всіх необхідних для організації трапези предметів: скатертин, посуду, приладів, скла, серветок і т. д.Мета сервіровки - створити зручності гостям в процесі прийому їжі, сприяти комфортному відпочинку , висловити свою увагу і доброзичливість.

Схема сервіровки столу наведена у Додатку Б.

3.6 Розрахунок і підбір обслуговуючого персоналу

Визначення достатньої кількості офіціантів та інших працівників є важливим моментом в організації обслуговування учасників бенкету.

Основою правильного підбору кадрів є наявність об'єктивної інформації про працівника і формальних вимог до вакантної посади. Добір і оцінювання працівників є важливими складовими системи роботи з персоналом і мають здійснюватися на науковій основі.

По-перше, з урахуванням конкретних особливостей підприємства та його підрозділів підбираються працівники, які можуть вирішувати завдання, що стоять перед ними.

По-друге, підбір персоналу здійснюється з урахуванням професійної підготовки, виробничого досвіду та рис працівника.