Організація обслуговування бенкету-вечері на 70 осіб з частковим обслуговуванням офіціантами
25

4. Графічна частина

4.1 Схема сервірування столу до бенкету

Попередня сервіровка столів залежить від класу ресторану, методу і часу обслуговування. В ресторанах люкс і вищого класу використовується красива, сучасна їдальня посуд і прилади, столова білизна вищої якості. В ранковий і обідній час застосовується мінімальна сервіровка, а у вечірній час більш повна. Мінімальна сервіровка столів на сніданок складається з закусочній і пиріжкової тарілок, закусочних приладів, чайної ложки, фужера і серветки. Мінімальна сервіровка столів на обід повинна, включати їдальні, закусочну і пиріжкову тарілки, закусочні прилади, столові прилади, столову ложку, фужери, серветки. Мінімальна вечірня сервіровка (їдальня, закусочна, пиріжкова тарілки, закусочні, столові прилади, фужер, чарка для вина, чарка для горілки, серветка)

Послідовність сервірування столу наступна: накриття столу скатертиною, сервіровка тарілками, приладами, скляним посудом, складання серветок, розстановка приладів для спецій, оздоблення столу, якщо вечір тематичний (Новий рік). Розглянемо докладно кожний випадок.

Накриття столу скатертиною. Для накриття столів використовують випрасуваних, чисті, без плям і дірок скатертини. Спочатку на столи розкладають випрасуваних і згорнуті вчетверо скатертини, потім їх розгортають (кожну) і розташовують уздовж довжини столу. Розгорнувши скатертину на столі, беруть її двома руками за краї однією з сторін і піднімають вгору, а потім відразу опускають на стіл, як би струшуючи. Це дає можливість рівно покласти скатертину на стіл або зрушити її в потрібне положення.

Банкетна сервіровка включає сервіровку дрібної столової тарілки, на яку ставлять закусочну, іноді між тарілками укладають серветку, щоб закусочна тарілка не ковзала. Зліва від бортика дрібної столової тарілки на відстані 5-10 см встановлюють пиріжкову тарілку. Центри тарілок повинні