Організація продовольчого постачання першого класу на 70 місць
5

Розділ 1. Характеристика підприємства

 

 

Підприємство — самостійний суб'єкт господарювання, зареєстрований компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торгівельної, іншої господарської діяльності в порядку, передбаченому Господарським кодексом України та іншими законами. Головне завдання підприємства полягає в задоволенні потреб ринку в його продукції або послугах з метою одержання прибутку.

Підприємства можуть створюватися як для здійснення підприємництва так і для некомерційної господарської діяльності. Підприємство є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в банківських установах, печатку із своїм найменуванням та ідентифікаційним кодом.

Підприємство представляє собою виробничо-технологічну, організаційну та економічну єдність, тому йому притаманні наступні ознаки:

                 проведення підприємницької діяльності, тобто самостійна, ініціативна, систематична діяльність з виробництва продукції / робіт / послуг та їх реалізація з метою одержання прибутку;

                 володіння правами юридичної особи;

                 певна самостійність у прийнятті господарських рішень;

                 порівняння доходів та витрат, ведення автономного бухгалтерського обліку;

                 єдність і цілісність майнового комплексу, як правило, із замкненою технологічною структурою.

Основними умовами ефективного функціонування підприємства в ринкових умовах є:

                 економічна самостійність;

                 самоокупність, рентабельність, самофінансування;