Організація харчування групи іноземних туристів з Італії кількістю 50 чоловік в ресторані першого класу
3

ВСТУП

 

Харчова промисловість є однією з важливих складових сфери послуг в Україні і ефективне її функціонування відображає стан соціально-економічного розвитку країни. Послуги харчування є важливим елементом в обслуговуванні туристів. Підприємства громадського харчування обслуговують досить різноманітний контингент відвідувачів - туристів, як вітчизняних, так й іноземних, як організованих, так й індивідуальних. Для кожної категорії споживачів потрібні особливі методи, прийоми обслуговування.

Громадське харчування є галуззю народного господарства, основу якої складають підприємства, які характеризуються єдністю форм організації виробництва та обслуговування споживачів і різняться за типами, спеціалізації. Розвиток громадського харчування дає суттєву економію суспільної праці внаслідок більш раціонального використання техніки, сировини, матеріалів. Надає робітникам і службовцям протягом робочого дня гарячу їжу, що підвищує їх працездатність, зберігає здоров’я. Дає можливість організації збалансованого раціонального харчування у дитячих і навчальних закладів.

Успішна діяльність підприємства (фірми) визначається якістю наданих послуг, які повинні: чітко відповідати певним потребам, задовольняти вимоги споживача, відповідати вживаним стандартам і технічним умовам, відповідати чинному законодавству та іншим вимогам суспільства, надаватися споживачеві за конкурентоспроможними цінами, забезпечити одержання прибутку. Для досягнення поставлених цілей підприємство повинно враховувати всі технічні, адміністративні та людські чинники, що впливають на якість продукції та її безпеку.

Підвищення ефективності громадського харчування грунтується на загальних для всього народного господарства, принципах інтенсифікації виробництва - досягнення високих результатів при найменших витратах матеріальних і трудових ресурсів.